BEN JE WEL FIT GENOEG OM TE COMMUNICEREN?

Henk van 't Klooster

Je komt thuis na een zware dag, je zakt in een luie stoel en je bent blij dat je eindelijk wat rust kunt nemen. Op dat moment vraagt een huisgenoot je aandacht. Je bent gewoon te moe en je zegt: ‘Nu even niet’. Dat kan een keer gebeuren.

Maar als je regelmatig lichamelijk en/of geestelijk in zo’n slechte conditie bent dat je de energie niet hebt om je aandacht te richten op de mensen om je heen, komt er van effectieve communicatie en daarmee het onderhouden van je relaties weinig terecht.
We hebben het hier over je vitaliteit, je basisenergie, je weerstand bij aanslagen op je gezondheid of je gemoedsrust, je veerkracht bij tegenslagen, over hoe ontspannen en prettig je je doorgaans voelt.
Vitaliteit kun je krijgen en houden door bewust en gezond te leven. Dat houdt in:
- jezelf kennen, inclusief je valkuilen, neigingen en tekortkomingen;
- je talenten, ambities en intuïtie gebruiken bij wat je kiest;
- gezond voedsel en dranken nemen (en minder dan je denkt nodig te hebben);
- ongezonde (te langdurige of te sterke) stress vermijden;
- regelmatig bewust ontspannen;
- goed en voldoende slapen;
- geregeld aan lichaamsbeweging doen;
- dagelijks ook ‘je brein wassen’ (zie verderop).
- elke dag weer de discipline opbrengen om al die dingen ook echt te doen.

Vier gezonde leefgewoonten verlengen je leven met veertien jaar

http://www.ergogenics.org/100.html


WAT ZIJN JE EET- EN DRINKGEWOONTEN?
‘Wie gezond eet, heeft geen extra vitaminepillen nodig,’ zeggen nog steeds veel artsen. Maar hoeveel mensen eten echt gezond? En zijn de levensmiddelen die nu worden geproduceerd en geconsumeerd wel allemaal zo gezond? Gezonde voeding houdt vooral in dat je van alle essentiële voedingsstoffen genoeg binnenkrijgt, inclusief vitaminen, mineralen en de goede vetzuren. Die zitten in verse groenten en vruchten, volkorenbrood, vette vis, olijfolie, om er een paar te noemen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (rivm) heeft onlangs weer eens vastgesteld dat veel Nederlanders gezonde voeding laten staan en daardoor te weinig vitaminen en mineralen binnenkrijgen. Als je er niet aan toe komt drie keer per dag vers fruit te eten, of je houdt gewoon niet van vis, of je eet nu eenmaal altijd witbrood, dan heb je dus een reële kans op tekorten aan belangrijke voedingsstoffen. Ben je zo iemand en wil je daardoor toch niet (al te vaak) ziek worden, neem dan voedingssupplementen. Maar ook wie gezond eet kan toch tekorten aan vitaminen en mineralen ondervinden.
Zo heb je van vitamine C veel meer nodig (grammen) dan andere vitaminen (milli- of microgrammen). Veelzeggend is, dat bijna alle zoogdieren hun eigen vitamine C produceren. Een gezonde geit van 70 kilo bijvoorbeeld, maakt enkele grammen vitamine C per dag, een zieke of gestreste geit veel meer. Alleen bij mensen, mensapen en cavia’s is dat vermogen lang geleden uit hun genen verdwenen. Die moeten vitamine C uit hun voeding (en supplementen) halen. En voor het overige is al heel lang bekend dat overmatig gebruik van alcohol, zoetigheid, gefrituurd voedsel en ander lekkers leidt tot gezondheidsproblemen. Zeker als je daarbij ook nog rookt en weinig beweegt. 

Wat de prinses allemaal niet eet.
(Matt Lucas & David Williams, 'Penny's Royal Visit', in Come Fly With Me)

http://www.youtube.com/watch?v=ohi98bW8RgA

FYSIEK FIT IN VIJF MINUTEN
Redelijk fit blijven als je een weinig beweeglijk leven leidt, kan toch! Doe daartoe elke ochtend, gedurende minstens vijf minuten, een paar welgekozen bewegingsoefeningen. Je hebt er niet meer dan twee vierkante meter ruimte voor nodig. Veel mensen hoor ik dan zeggen: ‘Daar heb ik geen tijd voor. Ik moet me ’s morgens toch al zo haasten.’ Dat lijkt op het verhaal van de houthakker die met een botte bijl in een bos bezig was. Kwam er iemand langs die hem vroeg: ‘Waarom slijp je die bijl niet?’ Zei die houthakker: ‘Daar heb ik nu geen tijd voor, ik moet vandaag nog tien bomen omhakken!’
Heel veel mensen verspillen soms uren per dag door de verkeerde dingen te doen en de goede dingen niet meteen goed te doen. Heel vaak omdat ze niet fit genoeg zijn. Als je wél fit bent, win je tijd, ook om léuke dingen te doen. Gewoon dus vijf minuten eerder opstaan. Of toch regelmatig lekker sporten, of fietsen, of wandelen, samen met anderen bijvoorbeeld.


SLAAP JE WEL GOED?
Een vraag die vaak wordt gesteld als iemand er slecht uitziet, niet goed oplet of snel moe is. ‘Mwa, redelijk goed, denk ik,’ is dan vaak het antwoord.
Toch heeft het zin zo nu en dan jezelf die vraag te stellen, en dan liefst gespecificeerd:
Hoe regelmatig is je slaap/waakritme? Hoe open zijn je luchtwegen? Hoe fris is de lucht in je slaapkamer? En hoe stil is het? Waar slaap je eigenlijk op? Hoe ontspannen ben je als je gaat slapen? Slaap je makkelijk in? Hoe vaak word je wakker? Hoeveel uren slaap je gemiddeld per nacht? Hoe groot is inmiddels je slaapachterstand?
Veel mensen weten weinig van wat de oorzaken en gevolgen van slaapstoornissen kunnen zijn. Maar daar hoef je niet wakker van te liggen! Er is over gezond slapen heel wat informatie te vinden. Ook op het internet.


'JE BREIN WASSEN'
Regelmatig ‘je brein wassen’ is net zo nodig als je lijf wassen en je tanden poetsen. Toch deinzen nog veel mensen terug voor het woord ‘meditatie’, alsof het iets mystieks is. Terwijl het gewoon een aandachtsoefening is, die al door driejarigen is te leren. En praktisch overal is te doen. En op tientallen manieren. Ook op je eigen manier. De ‘vervuiling’ van je brein, die je daardoor (steeds beter) kwijtraakt, bestaat uit patronen en stromen van bepaalde gedachten en gevoelens, die je belemmeren te zijn wie je echt bent en te doen wat je echt belangrijk vindt. Een heel eenvoudige manier is: je concentreren op je ademhaling, om te beginnen bijvoorbeeld vijf minuten lang. Wanneer je daarbij in een rustig tempo diep in- en uitademt, werkt het extra ontspannend. Maar ook als je je aandacht en je zintuigen regelmatig richt op wat er hier en nu aan leuks, moois of fijns is te beleven (vaak kleine dingen), kun je daarvan bewust genieten en daardoor van storende gedachten en gevoelens afkomen.



Wil je je leefpatroon echt veranderen, dan is de eerste stap dat je daartoe vastberaden een besluit neemt. En vervolgens even vastberaden en vasthoudend die verandering doorvoert. Als je dan weer eens thuiskomt na een zware dag, krijg je misschien wel energie van je contacten met je huisgenoten!
---

Dr. Henk van 't Klooster is chemicus, studeerde daarnaast psychologie en houdt zich nu bezig met sociale chemie. Hij is adviseur en coach van leidinggevenden. Van zijn hand verscheen in 2014 het boek 'Klikt 't of klikt 't niet? Chemie tussen mensen' (Kosmos Uitgevers, paperback & e-book).

'Klikt 't of klikt 't niet?'

http://www.vithaka.nl/boeken.html#klikt't


Terug naar Vithaka